Създадените от изкуствен интелект фотоси възмутиха и Белия дом Порнографски дийпфейк изображения на поп звездата

...
Създадените от изкуствен интелект фотоси възмутиха и Белия дом Порнографски дийпфейк изображения на поп звездата
Коментари Харесай

47 милиона видяха фейк гола снимка на Тейлър Суифт, певицата е “бясна”

Създадените от изкуствен интелект фотоси възмутиха и Белия дом
Порнографски дийпфейк изображения на поп звездата Тейлър Суифт заляха обществената мрежа Х (бивш туитър), което провокира вълна от неодобрение чак до Белия дом и Конгреса на САЩ (deepfake - дълбока имитация, при която посредством генеративен изкуствен интелект се основават реалистични фотоси, видео и аудио).

Манипулираните фотоси на 33-годишната певица бяха видени милиони пъти - единствено една от тях цели 47 милиона, преди да бъде свалена след 19 часа от публикуването ѝ в платформата на милиардера Илон Мъск. След като той закупи Х през 2022 година, модерирането там се разхлаби, като богаташът отбрани действието си с аргумента, че е покровител за свободата на словото. Това обаче даде поле за разпространяването на непристойно наличие, в това число и нецензурен материали, било то подправени, или не. Към момента търсенето в Х на основни думи “Тейлър Суифт ”, “Тейлър AI ” и “Тейлър deepfake ” е блокирано.

Източник, непосредствен до певицата, съобщи пред “Дейли Мейл ”: “Решава се дали ще бъдат подхванати правосъдни дейности, само че едно е ясно - тези подправени изображения, генерирани от ИИ, са обидни, оскърбителни, експлоататорски и направени без единодушието и знанието ѝ ”. По думите му Тейлър Суифт е “бясна ” поради манипулираните фотоси, а също така е “шокиращо, че Х изобщо е позволила те да бъдат качени ”

Семейството, приятелите и почитателите на Суифт също са възмутени от публикуването на фотосите. “Как това не се счита за полово посягане!? Говорим за тялото/лицето на жена, което се употребява за нещо, което тя в никакъв случай не би разрешила. Защо няма закони, които да предотвратят това ”, написа почитател в Х. “Виновникът би трябвало бъде задържан. Това, което видях, е безусловно нелегално - би трябвало да защитим дамите от сходни неща ”, показва различен почитател в платформата.

Дийпфейк порнографията е противозаконна в няколко щата в Съединени американски щати, измежду които Тексас, Ню Йорк, Вирджиния и Хавай. В Калифорния и Илинойс пък жертвите могат да съдят основателите на манипулирани нецензурен материали за клюка. Според специалисти обаче законодателството изостава прекалено много по отношение на темпа на развиването на технологията. Докато на щатско равнище има подхванати дейности за битка с казуса, то на федерално равнище не съществуват закони против шерването и основаването на дийпфейк изображения.

Демократът Джо Морел - член на Камарата на представителите, който предходната година предложи Закон за попречване на нецензурен дийпфейк изображения, прикани за незабавни дейности. Ако законът беше признат, то в този момент разпространяването на манипулираните материали щеше да е нелегално. По думите на Морел подправените видеа и фотоси “могат да причинят необратими прочувствени, финансови и репутационни вреди, а за жалост, дамите са непропорционално наранени ”. Според отчета “Състоянието на дийпфейк ” от 2023 година доста от качените онлайн подправени материали са нецензурен, а 99% от жертвите са дами

“Това, което се случи на Тейлър Суифт, не е оригиналност ”, уточни демократката Ивет Кларк в Х. Тя означи, че дамите са цел на технологията от години, като добави, че “с напредъка на ИИ основаването на дийпфейк е по-лесно и по-евтино ”. Републиканецът Том Кийн също изрази отвращение от обстановката, като уточни, че “очевидно ИИ се развива по-бързо от нужното ”. “Независимо дали жертвата е Тейлър Суифт, или който и да е жител на тази страна, ние би трябвало да създадем ограничения за битка с тази тревожна наклонност ”, означи още той. И в действителност, развиването на генеративния ИИ е стремително. Доклад откри, че от 2019 година насам се следи нарастване с цели 550% на основаването на подправени от ИИ изображения.

Говорителката на Белия дом Катрин Жан-Пиер дефинира като обезпокоително разпространяването на подправените фотоси на Суифт. Тя уточни, че “макар и фирмите за обществените мрежи да вземат лични самостоятелни решения за ръководство на наличието, ние имаме вяра, че те би трябвало да играят значима роля в използването на личните си правила ”. Жан-Пиер прикани Конгресът на Съединени американски щати да предприеме ограничения по въпроса. Междувременно в сряда изпълнителните шефове на обществени мрежи, измежду които Марк Зукърбърг (Мета), Линда Якарино (X), както и Шу Зи Чу (ТикТок), ще бъдат разпитани в правосъдната комисия на Сената на Съединени американски щати по отношение на половата употреба на деца в интернет, откакто в последно време набъбнаха опасения, че платформите не вършат задоволително, с цел да ги защитят.

Междувременно отчет на уеб страницата за софтуерни вести 404 Media откри, че дийпфейк фотосите на Суифт евентуално произлизат от анонимния конгрес 4Chan и от затворена група в телеграм, чиято цел е шерването на нецензурен материали на дами, генерирани с ИИ на компанията “Майкрософт ”. От техгиганта показаха, че още проверяват случая, само че в същото време са засилили съществуващите системи за сигурност, с цел да предотвратят потреблението на услугите им за основаване на сходни изображения.

Освен анонимния 4Chan уебсайтът Celeb Jihad също показа подправените нецензурен фотоси на поп звездата, и то безусловно безнаказано. Сайтът е прочут с това, че неведнъж е качвал дийпфейк на звезди, както и изтекли техни снимки от хакнати телефони и облаци за предпазване на информация. Не се знае кой е основал уеб страницата през 2008 година Шокиращо е обаче, че наличието му се популяризира като ирония и се твърди, че “не е нецензурен уеб страница ”. Част от фотосите на певицата в Х са точно с водния знак на уеб страницата.

Адвокатите на Суифт към този момент са отправяли предизвестие към Celeb Jihad през 2011 година, когато уеб сайтът разгласява подправена фотография на певицата без горна дреха. През 2017 година уебстраницата беше част от всеобщо приключване на фрагменти на известни, добити незаконно. Сред тях бяха изображения на певицата Майли Сайръс, както и на професионалния голф играч Тайгър Уудс и някогашната му другарка - олимпийската шампионка Линдзи Вон.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР